Fejlec

martonmenu   Újdonságok

  Szent Márton
    Plébánia


  Látogatóközpont

  Európai útvonal

  Képgaléria

  Archívum  Egyházmegye

  E-mail


Klikk ide! Klikk ide!
Krisztust hirdetjük mindenkinek
Vatikán

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal

  A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal megnyitása - Szombathelyről Tours-ba
  Honlap a regionális Szent Márton útvonalakról - Via Sancti Martini
  A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal honlapja - www.saintmartindetours.eu
  Márton levelek - Lettre Martinienne
  Candes - Tours útvonal átadása - 2005. november
  Szent Márton életének fontosabb állomásai - Az európai útvonal állomásai
  Ligugé (Poitiers) - Tours közötti szakasz - "A tours-i püspök útja"
  Pávia - Itt nevelkedett Márton
  Embléma - Ezeken a helyeken járt Márton


A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal megnyitása
Szombathelyről Tours-ba

Egy magyar és egy francia fiatal Márky Dániel és Nicolas François elsőként járja végig a Szombathely és a franciaországi Tours közötti közel kétezer kilométeres útvonalat.

Tudósítások a 2008 április 26-i indulásukról:
alon.hu
Vas Népe
echo tv
Ligeti László a muravidéki természetjárók vezatője által készített képgaléria az indulásról.

Dani és Nicolas intrnetes útinaplója
Tudósítás az útról a szlovéniai Szent Márton egyesület honlapján
Képek a zarándokok kobiljei fogadásáról.

Részletek

Aigner Géza

2008-04-26


Honlap a regionális Szent Márton útvonalakról
Via Sancti Martini

Szombathely városa 7 útvonalat alakított ki, hogy a régió Szent Márton-templomait összekapcsolja. Ezek közül három: a Tours, a Pozsony és a Horvátország irányába vezető része az Európai Szent Márton Kulturális Útvonalnak. Szent Márton-emlékhelyek felkeresését vándorkönyvek segítik, illetve a www.viasanctimartini.eu honlapon információkat találunk az útvonalakról és az egyes településekről.


A weboldal nyitólapja

Részletek

Aigner Géza

2007-10-01


A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal honlapja
www.saintmartindetours.eu

2007. május 15-től megtalálható az interneten a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal honlapja. A francia nyelvű weboldal nagyon sok információt tartalmaz az útvonal egyes állomásairól, a tours-i székhelyű Szent Márton Kulturális Központról, Szent Márton tiszteletéről.
A honlap a részletekre kattintva megnyitható.


A honlap nyitó oldala

Térkép az útvonalhoz
Bibliográfia

Részletek

Aigner Géza

2007-05-15


Márton levelek
Lettre Martinienne

A tours-i Szent Márton Európai Kulturális Központ francia nyelvű információs levelei:
Márton levél 2005. június
Márton levél 2005. szeptember
Szent Márton nyara 2005 dosszié
Márton levél 2005. december
Márton levél 2006. április
Márton levél 2006. szeptember
Márton levél 2006. november
Márton levél 2007. január
Márton levél 2007. március
Márton levél 2007. június
Márton levél 2007. október

Részletek

Antoine SELOSSE

2006-09-04


Candes - Tours útvonal átadása
2005. november

2005. november 7. és 11. között avatták fel a Candes-tól Tours-ig vezető szakaszát annak az útvonalnak, amely azon településeket kapcsolja össze, ahol Szent Márton járt.
2004. novemberében már bárkákon megtették azt az utat, amelyen annak idején Szent Márton testét Tours-ba vitték, hogy püspöki székvárosában temethessék el.

A "Szent Márton Nyara" elnevezésű útvonal felavatása
(Forrás: 2005. decemberi Szent Márton levél)
2005. november 7-én, Renaud Donnedieu de Vabres, a kulturális- és közlekedésügyi miniszter védnöksége alatt, Bruno Judic, a Tours-i Szent Márton Európai Kulturális Központ elnöke Chinonban fölavatta a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal első túra útvonalát, amely a „Szent Márton Nyara” elnevezést viseli. Jelen volt az ünnepségen Patrick Amoussou-Adeble, Indre-et-Loire körzet alprefektusa, Marc Pommereau, Indre-et-Loire Főtanácsának elnöke, Pierre Hervoil, Indre-et-Loire Főtanácsának alelnöke, Ginette Bertorelle, Chinon polgármesterének helyettese. Ezzel az első túrázók nekiindulhattak az útvonal első szakaszának, amely 106 kilométer hosszú, és Candes, Langeais és Tours irányába vezet. Amikor megérkeztek Lerné községbe, az útvonal ezen pontján a polgármester, Ernest Laux, fölavatott egy restaurált Szent Márton szobrot. A szoboravatáson jelen volt Hervé Novelli, Indre-et Loire küldöttje és a Chinoni Táj Vegyes Szövetségének elnöke, Yves Dauge, Chinon polgármesterének szenátora, Pierre Hervoil, Indre-et-Loire Főtanácsának alelnöke, Nicolas Gautreau, Tours Főtanácsának tagja, és Michel Dauge, Candes-Saint-Martin polgármestere.
November 8-án, a „Szent Márton Nyara” ünnepségsorozat kezdete alkalmából, a Rózsa Együttes, amely külön erre az alkalomra érkezett az Amerikai Egyesült Államokból, Minneapolisból, hangversenyt adott régi Szent Mártonról szóló tematikus művekből. Amikor a túrázók Chauzé-sur-Loire községbe érkeztek, a község lakói lámpásokkal a kezükben fogadták őket, egy nagy „Szent Márton” tűz körül forralt borral és levessel kínálva. A különböző társaságok és iskolák mozgósították a község gyermekeit, akik egy karitatív társulat számára gyűjtést rendeztek. Yves Lemogne úr, a község polgármestere, Pierre Hervoil, Indre-et-Loire Főtanácsának alelnöke, és Pierre Junges, Bourgueil Főtanácsának tagja, örömmel fogadta e kulturális esemény sikerét.
A második napra, november 9-ére, Chapelle-Sur-Loire településen virágokat ültetettek a rakpartra. Ebben a községben mesélik úgy „Szent Márton-nyarának” legendáját, hogy a Loire partja virágba borult ott, ahol Szent Márton holttestét vitték Toursba. Miután a Szent Márton Európai Kulturális Központ megköszönte Marie-José Fouquet-nek, Chapelle-sur-Loire polgármesterének, és a társulatoknak a szíves fogadtatást, a túrázók és a község lakói számára vendéglátás kezdődött Szent Márton tüze körül. Este, Langeais-ban, René Motard, a város polgármestere, leleplezte az európai útvonal emblémáját, „Szent Márton-lábnyomát”, a Keresztelő Szent János templomban, amely egyike annak a hat templomnak, melyeket ezen a környéken Szent Márton alapított.
November 10-én, Luynes község fogadta a „Szent Márton Nyara” útvonalának túrázóit. Egy Szent Márton tűz körül, a csarnok oszlopai között, töpörtyű, pástétom, és forralt bor kíséretében, Olivier Rafin, Luynes polgármestere, kifejezésre juttatta, mennyire támogatja a túra útvonalának turisztikai kibontakozását.
A „Szent Márton Nyara” útvonalon, Luynonon át továbbhaladva, a túrázók másnap folytatták útjukat, hogy a 106 km-es szakaszt befejezzék. Tours-ban, a Szent Márton Európai Kulturális Központ szervezte az első európai Szent Márton felvonulást.
Szent Márton szülőhelyéről, Szombathelyről, külön ez alkalomra érkezett húsz magyar, akik római légiós öltözetben vonultak fel, tisztjük „Márton” mögött. Őket követték a frank nehézfegyveresek a belgiumi Viséből, akik egy Szent Márton szobrot vittek, majd a Touraine testvéri közösség; a lámpást vivő gyerekek; a Harmonie de Chouzé-sur-Loire, aki ez alkalomra érkezett. Több mint ezer ember követte őket a felvonuláson egészen Martinopole városrészig, ahol a „Kis Szent Márton Vásár” fogadta őket.
A Szombathelyről érkezett „római katonák”, mögöttük Belgiumból a Visé-i nehézfegyveresek és a Touraine-i közösség, nagy szenzációt keltettek Tours utcáin. Utánuk a gyerekek vonultak fel lámpásaikkal, amint ez egész Európában szokás. Amikor megérkeztek a Chateauneuf térre, Márton megtette szimbolikus gesztusát: megosztotta köpenyét egy szegénnyel.
Az egész napon át tartó „Kis Szent Márton Vásár” ünnepség lehetővé tette, hogy megismerjék az egész Európában elterjedt Szent Márton-napi hagyományokat, amelyek azonban Tours-ban feledésbe merültek.

Részletek

Aigner Géza

2005-12-27


Szent Márton életének fontosabb állomásai
Az európai útvonal állomásai

Szent Márton életének fontosabb állomásai időrendben

1. Savaria – Szent Márton megszületik Savariában
2. Pávia – Jelentkezik a keresztények közé
3. Amiens – Köpenyét kettévágja
4. Worms – Elhagyja a hadsereget
5. Ligugé – Remeték veszik körül (Poitiers mellett)
6. Savaria – Anyját megkereszteli
7. Milánó – Vitatkozik az eretnekekkel
8. Insula Gallinaria – Remetéskedik a Tyúk-szigeten
9. Tours – Püspök lesz, előhívják a libák közül
10. Párizs –Megcsókolja a leprást
11. Trier – Megszabadítja az ördögtől megszállottat
12. Candes – Halála

(Leírás Sulpicius Severus által írt életrajzban.)

Aigner Géza

2005-07-16


Ligugé (Poitiers) - Tours közötti szakasz
"A tours-i püspök útja"

Fotó: Orbán Róbert


Mintegy 100 kilométeres szakaszon folyik "A tours-i püspök útja" elnevezésű gyalagos zarándokút kialakítása a Poitiers melletti Ligugétől Tours-ig. Az utat sajátos kőoszlopok jelzik.Aigner Géza

2005-07-16


Pávia
Itt nevelkedett Márton


Mennyezetkép
Márton gyermekkora


Sulpicius Severus írja le, hogy Tours-i Márton Páviában nevelkedett. A város a Ticino folyó partján épült, római kori neve Ticinum. Távolsága Szombathelytől kb. 850 kilométer. Milánó felől autópályán és két helyi úton lehet megközelíteni. Lakosainak száma: 87.000.
A városban sok a románkori emlék. Tornyok, templomok, épületek. Több sétálóutcája is van, de nincsenek turisták. Érdekes a Ticino folyó felett átívelő „Fedett híd”.
A várossal határos Siccomario San Martino település őrzi annak emlékét, hogy egykor itt töltötte gyermekkorát Szent Márton. A Ticino folyón átkelve 2 kilométer után érjük el a települést. Honlapjuk: http://www.comune.sanmartino.pv.it Közigazgatásilag páviai régió része, de a Vigevanoi Egyházmegye plébániája. Az egyházközséghez mintegy 5.400 ember tartozik.
Plébános: Anselmo Canevari.
Káplán: Gisuppe Capsoni. E-mail címe:giuseppecapsoni@virgilio.it

A siccomarioi templom falai a 12. századból valók. A baloldalon a hajóban Szent Márton megkeresztelése látszik egy korabeli freskón. A kép baloldalán egy asszony tartja a gyermek Mártont a kezében. Előtte egy vizes edény látható. A jobb oldali részt egy keskeny mező választja el, melyben egy címerpajzs is felfedezhető. A címer bal oldalán egy madár, a jobb oldalán pedig Árpádsávos mező található. A jobb templomhajó falán a freskón Szent Brictiust, Márton tanítványát ismerhetjük fel. A szentélyben a félkör alakú apszisban is falfestmények vannak. Az apszis mellett bal oldalon egy olajfestményen látható Márton, amint kettévágja a köpenyét.


Freskótöredékek a szentélyben
A szentély falképei


A mai templombelső modern hatást kelt. A 20. században alakíthatták át. A mennyezetre egyszerű kis ábrázolásokkal felfestették Szent Márton gyermekkorát, a köpenymegosztás jelenetét.
Kívül a bejárat felett egy 20. századi mozaik ábrázolja Mártont, amint megosztja köpenyét. A templom mellett mindjárt ott van a plébániaépület.
A káplán tudomása szerint csak a San Teodoro templomban van Páviában Márton-ábrázolás.
Siccomarioban 2005. november 11-13. között 3 napos ünnep keretében emlékeznek majd Szent Márton püspökre.
A település önálló polgármesterrel rendelkezik, aki jó kapcsolatban van az egyházközséggel, a plébánossal. Neve: Renato Abbiati.
E-mail címe: sindaco@comune.sanmartino.pv.it

Részletek

Aigner Géza

2005-07-16


Embléma
Ezeken a helyeken járt Márton

Michel AUDIARD Szent Márton életének a következő helyszíneit jelölték meg a lábnyom eblémával:

Candes 2004. november 8.

Tours 2004. november 11.

Szombathely 2005. április 28.

Aigner Géza

2005-07-16Utolsó módosítás:2006. 03. 18.
Leveleiket, javaslataikat az alábbi e-mail címen várjuk:
plebania@stmarton.axelero.net


Napi evangélium

Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?
 
 
Feliratkozás

Név:

E-mail cím: