Uj Ember

2003.08.03
LIX. évf. 31. (2869.)

Urunk színeváltozásának ünnepe:
augusztus 6.

Főoldal
Címlap
A kapcsolatteremtés pápája volt
Huszonöt éve halt meg VI. Pál
Kötő-jelek Pannonhalmán
Kárpát-medencei magyarok - a Hálóban
A félreértett és elfelejtett Evangélium?
Ratzinger bíboros az inkvizícióról
Győzelem és politika
Lelkiség
Jézus kenyér: aki hisz benne, nem éhezik meg
Szentírás-magyarázat
Ne fáradozzatok veszendő eledelért!
Homíliavázlat
Mit ünneplünk augusztus 6-án?
Liturgia
Az augusztusi Életigéből
A hét liturgiája
B év
Katolikus szemmel
Az őr rendje és a rend őre
- vagyis szolgálunk s védünk -
A varázslatos hang
Internet és...
Vita Teréz anya szobra körül
Szégyen
(ezerötszáz gyors)
Lapszél
Nem mi írtuk
Élő egyház
Pannónia újabb ókeresztény emléke
"Íme eljövök, Uram..."
Ünnep az Isteni Megváltóról Nevezett Nővéreknél
A szexualitás megmentése
A házasság előtti önmegtartóztatás is téma az életvédő konferencián
Hibaigazítás
Élő egyház
Szlovákiába készül a pápa
Max Webernek nem volt igaza
Magyarok pártfogója volt...
Fórum
Reggel
"Köszönjük, Szentatya!"
Az Olvasó írja
Lengyel-ukrán megemlékezés - másképp...
Könyvespolcra
A nemzetféltő Németh László magyarságeszménye
Fórum
Marija Bistrica
Közép-európai zarándoklatok
Fórum
A magyar fiatalok jó hírét vitte a világba...
Kiállítás a jamboree-ról
Rejtett életünk festője
Giorgio de Chirico
Ifjúság
A jelenlét pedagógiája
Főegyházmegyei tábor Tatán
Győri kérdések az ifjúsági pasztorációról
"Ha végre itt a nyár..."
Élmények a Challenge Klub táborában
Rejtvény
Minden idézet valamelyik vízzel kapcsolatos. Melyikkel?
Kultúra
Aida - tevék nélkül
Gondolatok a szegedi szabadtéren
Francia földön: Dieppe-től Párizsig
Rákóczi- és kuruc emlékhelyek Európában (X.)
Sűrű évek - versekben
Nagy Gáspár új könyve
Kilencven éve született Birkás Endre
Fórum
A Rábaköz szívében
A Szent Anna-kápolna jubileumát ünnepli
Mozaik
Apátság a hegyen
Bencések Monte Cassinón
Tyűűű
Kápolna épül a Kőhegyen
Szent virágok és keresztek
Rákóczi-nap Majkon

 

A magyar fiatalok jó hírét vitte a világba...

Hetven éve volt a gödöllői cserkészjamboree


A magyar cserkészek által szívesen használt nemzeti szimbólum, a Csodaszarvas az egyik altábor kapuján

"Azért akarunk Magyarországon vízitúrázni, mert annyi szépet-jót hallottunk a gödöllői cserkészjamboree-ról." A nevezetes világtalálkozó épp hetven esztendeje volt, az idézett mondat azonban - amely egy brémai cserkészlánycsapat vezetőjétől származik - alig néhány hónapos. Erről s a hajdani gödöllői nagy napokról Bokody József, a Magyar Cserkészszövetség történeti gyűjteményének vezetője mesélt nekünk, aki "civilben" a víziturizmus szakembere, így került kapcsolatba a hazánk iránt érdeklődő német fiatalokkal. A százezer kilométernyi evezésen túl lévő örökifjú Jóska bá´ tapasztalata szerint ez az eset nem az egyetlen, amely azt igazolja: a világ cserkészeinek szívében még ma, hosszú idő távlatából is vannak nyomai az 1933-as világtalálkozónak, amelyről nemrégiben nyílt kiállítás a budai Cserkészházban.


A cserkészet alapítója, Sir Robert Baden-Powell és Horthy Miklós kormányzó a gödöllői jamboree megnyitóján

Nagyon nehéz időszakban: bő évtizeddel Trianon után, a nagy gazdasági világválság terheitől sújtva merült fel első ízben, hogy a cserkészek negyedik világtalálkozóját Magyarországon rendezzék meg. Ez az ötlet először meghiúsult, az 1931-es badeni cserkész világkonferencián azonban a küldöttek egyhangúlag hazánkat választották az esemény házigazdájának - jóllehet e posztra nemcsak a magyarok pályáztak, hanem Amerika, Ausztrália, Csehszlovákia és Hollandia is. A sikerben minden bizonnyal nagy szerepe lehetett annak, hogy a korábbi jamboree-kon és nemzetközi cserkészversenyeken - melyeket az olimpiák mintájára rendeztek - a hazai cserkészfiúk kiemelkedő eredményeikkel és megnyerő viselkedésükkel öregbítették hazánk jó hírnevét.


Gróf Teleki Pál, a gödöllői jamboree táborparancsnoka

Amíg a megrendezés jogának kérdése el nem dőlt, nem mindenki tartotta elérkezettnek az időt a magyar cserkészet ilyen nagy megmérettetésére. Köztük volt gróf Teleki Pál főcserkész is, aki viszont - miután 1931 augusztusában felkérték a gödöllői jamboree táborparancsnokának - vérbeli cserkészként rögvest munkához látott. Ettől fogva közvetlen kapcsolatot tartott az egyes cserkészkerületekkel, majd mikor a jamboree kormánybiztosává is őt nevezték ki, a miniszterelnökség, a minisztériumok, a közigazgatási hatóságok és a rendészeti szervek felé is ő közvetített a világtalálkozó ügyében. Érdemes megemlíteni, hogy Teleki első rendelkezései között felhívta a liliomos mozgalom tagjainak figyelmét, hogy a két évvel későbbi rendezvényre való felkészülést világnyelvek tanulásával máris kezdjék meg (országszerte 109 angol, 36 francia, 2 lengyel és 9 olasz nyelvtanfolyamot szerveztek, zömében a csapatok keretei között.)


Ötvennégy nemzet fiai találkoztak Gödöllőn... - a képen dél-afrikai és magyar cserkészek láthatók

A gödöllői királyi park, az Erzsébet-liget, valamint a koronauradalmi erdők és szántók területén megrendezett nagy világtábor 1933. augusztus 2-án alakult meg. A parancsnokság már július 22-én táborba szállt, őket követték folyamatosan a résztvevők, a tíz altábor, valamint a speciális (többek között segéd-, repülő- és kisfiú-) táborok lakói. A jamboree területét - a műszaki alakulatok kivételével - a résztvevők az ünnepélyes 15-i zárást követően hagyták el. Néhány puszta adat is érzékelteti talán, hogy milyen nagyszabású volt a gödöllői jamboree. Ötvennégy nemzet fiai szálltak táborba a világtalálkozón, összesen 26 231 résztvevővel (ebből 7 617-en jöttek külföldről). A legmagasabb napi létszám 22 066 fő volt a táborban, amelynek 365 000 látogatója volt. A szoros értelemben vett táborterület 1,6 négyzetkilométer volt, ezen a terepen a résztvevők 5 363 sátrat vertek fel. A táborhoz kapcsolódó, úgynevezett üzletváros területe 19 250, a sporttelep 37 000, a színház területe 10 000 négyzetmétert foglalt el.

A fenti számok is jelzik, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény előkészítése nem csekély munkát igényelt. A szervezők kezdettől fogva minden lehetséges területen bevonták a munkálatokba a felnőtt, úgynevezett öregcserkészeket, akik a maguk szakterületén segédkeztek. Többek közt orvosok, rendőrök, hídépítők, utászok, postások bocsátották rendelkezésre munkaerejüket, szaktudásukat, hogy a cserkészek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a nagy napok során. Ez a tábor infrastruktúrájának (például a villany- és telefonvezetékek, csatornák, kutak, hidak) kiépítésére és a cserkész mentő-, tűzoltó- vagy rendőri alakulatok kiképzésére egyaránt vonatkozott.

A jamboree célja a cserkésztestvériség - a különböző nemzetiségű, kultúrájú, vallású fiatalok barátságának - előmozdítása, a tábori készségek fejlesztése, valamint nemzeti mintatáborok felépítése volt. E célt szolgálták a világtalálkozó sokszínű eseményei: a mindennapi élet találkozásain túl a sport- és tömegrendezvények, a színházi és mozielőadások, a tábortűzi programok, a vízi és légi bemutatók, az akadályversenyek és túrák egyaránt jó lehetőséget nyújtottak arra, hogy a különböző kultúrájú fiatalok megismerhessék egymást. A külföldi gyerekek számára kirándulásokat szerveztek többek között Debrecenbe, Szegedre, Balatonfüredre, Győrbe, Kecskemétre, Pécsre, Egerbe, Sopronba, Esztergomba.

A cserkészet - a gödöllői jamboree első felén részt vevő alapítója, Sir Robert Baden-Powell tábornok szerint - mindig is magában foglalta az istenhitet, a vallás megjelenése ennek szellemében természetes jelenség volt a gödöllői jamboree-n is. Minden felekezet megépíthette saját "szent helyét" a tábor területén. A különböző vallású fiatalok részvétele a jamboree-n jól mutatja, hogy a cserkésztestvériség nem puszta jelszó, hiszen évtizedekkel a vallásközi párbeszéd vagy az ökumenizmus ügyének indulása előtt például az 1933-as jamboree-n is mindennapos élmény lehetett a más kultúrájú népek tisztelete, elfogadása és a velük való ismerkedés. Gödöllőn katolikusok, evangélikusok, anglikánok, reformátusok, presbiteriánusok, metodisták, kvékerek, husziták, görög keletiek, bolgár ortodoxok, izraeliták, muzulmánok, hinduk és buddhisták voltak együtt a világtalálkozón (igaz, utóbbiak összesen öten).

A gödöllői jamboree valóban megmozgatta az akkori Magyarországot - 188 hazai településről érkeztek a részt vevő fiatalok, s az ország megannyi részéből a látogatók. A környék és a főváros látogatottsága, a turizmus és az ehhez kapcsolódó gazdasági mutatók akkoriban igencsak meglendültek. A külföldi sajtóban és közvéleményben szintén szép visszhangot keltett a magyarok szervezőkészsége és vendégszeretete. Az a hatás, amely a részt vevő cserkészekben és leszármazottaikban Gödöllő nyomán barátságok, levélváltások és személyes találkozások, örök emlékű utazások és táborozások formájában - nemegyszer a mai napig - tovább él, ugyan nehezen kimutatható, de sokan érezhetik azok közül, akik köszönésül bal kezüket nyújtva halálukig "Jó munkát" kívánnak egymásnak.

Szigeti László

(A fényképek a Magyar Cserkészszövetség gyűjteményéből valók.)

Kiállítás a jamboree-ról

Az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozóról számos becses tárgyi emlék és dokumentum idézi elénk a mozgalom XX. századi történetének legnagyobb magyarországi eseményét. A kiállítás megtekinthető a Cserkészházban - Budapest, II. Tömörkény u. 3/a - szeptember 17-éig hétfői és csütörtöki munkanapokon 14-től 18 óráig. (Október 4-étől a Gödöllői Városi Múzeumban nyílik kiállítás az 1933-as jamboree-ról.)

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu