Isten állandóan többre hív – Szeretetszolgálatról, misszióról a Kattárson

A Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozat egyik központi témája idén az Egyház és az egyén a szeretetszolgálat és misszió terén. Intézmények, szervezetek mutatták be ez irányú tevékenységüket a pécsi Széchenyi téren felállított sátrakban. A színpadon mások mellett a Katolikus Karitász és a Katolikus Szeretetszolgálat képviselői beszéltek munkájukról szeptember 28-án, szombaton.

Az Egyház társadalmi tanítását bemutató Kattárs a jövőt középpontba állítva szükségszerűen előtérbe kell hogy helyezze az egészség–betegség, időskor, szenvedélybetegség, fogyatékosság témáit, melyek az embert aggodalomal eltöltő élethelyzeteket eredményeznek.

Országos és egyházmegyei szervezetek, intézmények ismertették a pécsi Széchenyi téren felállított sátrakban munkájukat a Kattárs szombati napján: így bemutatkozott a Katolikus Szeretetszolgálat; a fogyatékkal élő személyek esélyegyenlőségéért dolgozó nonprofit kft. (FSZK) montázsprojektje; a siklósi alkoholizmus elleni klub; az idősgondozást végző, a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Skóciai Szent Margit Gondozóotthon és a Szent Lőrinc Gondozóotthon; a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata.

A délután nyitányaként a nagyszínpadon kérték beszélgetésre a Katolikus Karitász képviseletében Écsy Gábor karitászigazgatót és Csókay András orvosprofesszort; a Katolikus Szeretetszolgálat képviseletében pedig Süveges Gergő kérdezte a 2018-ban indult „Természetes gyermekáldás” projektről Taller Borbála orvost és a Záhonyi házaspárt.

Écsy Gábort és Csókay Andrást Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója a misszióról kérdezte. Mit jelent a misszió a szeretetszolgálat számára? Mit jelent egyéni indíttatásként, milyen alapon végezhető?

Écsy Gábor – bemutatva a Katolikus Karitász tevékenységét – kiemelte, hogy a szervezet Magyarország szinte minden településén jelen van azzal a küldetéssel, hogy munkatársai közel vigyék a krisztusi szeretetet az emberekhez, felemelve őket, amikor bajba kerülnek. Az elnök bemutatta a határon túli szolgálatukat is, kiemelten szólt az orvosmisszióról, mely a kórházmisszióból nőtt ki. Kezdetben kórházi ellátás javítását célzó infrastrukturális és eszközbeli támogatást nyújtottak, az utóbbi években pedig orvoscsoportjuk végez szűréseket Kárpátalján és a Délvidékén.

Csókay András afrikai missziójának indulásáról beszélt. Arról, mit tapasztalt Afrikában: élő hitet, ami emelte, vitte a lelket, megtöltötte a tevékenységhez szükséges érzelemmel.

Mind Écsy Gábor, mind Csókay András azt fogalmazták meg, hogy ennek a missziónak mindig a Jézus gyógyító szeretetébe vetett hit kell hogy legyen az alapja. Csókay András szerint az embernek meg kell hallania a lelkében Krisztus hangját, ami a missziós tevékenységre indítja; hangsúlyozta, minden keresztény embernek szembe kell néznie azzal a kérdéssel, hogy mit tud ő keresztényként adni. Jézus ugyanis állandóan hívja az embert, többet kér a langyos keresztény életnél, többet a vasárnapi szentmisére járásnál. Csókay András úgy véli, mindenki képes arra, hogy valami többet adjon: legyen az egy közbenjáró ima a betegágyból, vagy éppen orvosi szolgálat Nigériában. Écsy Gábor azt emelte ki, hogy ezt a munkát nem ellátó szolgálatként kell végezni, hanem Krisztus szeretetét kell az emberek közé vinni. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a Kattárs nyújtotta ünnep szikraként lángra lobbantja a tennivágyást a lelkekben.

A Katolikus Szeretetszolgálat sátrában a szervezet tizenhárom intézménye is bemutatkozott: a bentlakásos idősotthonokban több mint ezer ember ellátását végzik Budapesten, Csákváron, Dabason, Jászberényben, Solymáron, Székesfehérváron és Verőcén; Ipolytölgyesen, a Szent Erzsébet Otthonban harminc éve súlyos, halmozottan fogyatékos fiatalokat gondoznak; 2017-től Családok Átmeneti Otthonát működtetnek Csákváron.

Szécsiné Domonkos Erzsébet, a csákvári idősotthon vezetője kiemelte, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat meghatározó szereplő Magyarországon a demenciával élők gondozásában. A közelmúltban indult, „Dió” elnevezésű projektjük a demenciával élő idősek hozzátartozói számára nyújt képzést, felkészítést arra, hogy segíteni tudjanak hozzátartozóiknak.

A Katolikus Szeretetszolgálatnak a szegények, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban bemutatkozott a „Végtelen lehetőség” elnevezésű felzárkóztatási és közösségépítési projekt is, a „Velük jobb a világ” projekt, az „Embertől emberig” nevű projekt és a „Remény Élet Változás” projekt.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Trauttwein Éva/Magyar Kurír