Egyedi miseruha készül Ferenc pápa látogatása alkalmából

Ferenc pápa miseruhája a 2023-as látogatása soránFerenc pápa miseruhája a 2023-as látogatása során

Ferenc pápa 2023. április 28-30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A látogatás csúcseseménye a budapesti Kossuth téri szentmise lesz, amelyet április 30-án, vasárnap mutat be a Szentatya. A liturgiát Róma püspöke – és a vele együtt miséző papság is – egy különleges, erre az alkalomra tervezett és gyártott miseruhában fogja bemutatni. A liturgikus ruhákat a Szociális Testvérek Társaságához tartozó Fecske Orsolya szerzetesnő, festőművész tervezte, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felkérésére.

A miseruhán a fehér és az arany színek dominálnak, amelyek katolikus hagyományok és liturgikus előírások szerint a húsvéti időszakra utalnak. Az öltözéknek része a miseruha, a stóla, a püspöki süveg, a palást és a diakónusok számára készített dalmatika is. 

A grafika alapja az esemény mottója, amely így szól: „Krisztus a jövőnk”. A miseruha legfőbb dísze is ennek értelmében a feltámadt Krisztust ábrázoló rajz, amely arany háttér előtt fehér fénykontúrként jelenik meg. Szívéből két folyam indul (vér és a víz szimbólumai), amelyek folyóvá terebélyesednek. A folyó képe utalás a Dunára, az ország egyik fő jelképére, valamint kapcsolódik a hazánkban másfél évvel ezelőtt lezajlott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképeihez is. A folyón megjelenő kék szín egyezik a feltámadt Krisztus feje fölött megjelenő ég színével. A kék szín mintegy híd a föld és az ég között, amely egyben emlékeztethet Szűz Mária alakjára is.