Ferenc pápa fogadta Áder János köztársasági elnököt a Vatikánban

Február 14-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a magyar államfőt, aki feleségével és kíséretével érkezett az audienciára. Az elnök meghívta a pápát a szeptemberben tartandó nemzetközi eucharisztikus kongresszusra. A Szentatya jelezte, hogy nagyon szívesen eljönne Budapestre. Ezt százszázalékos elköteleződésnek nem lehet tekinteni, de több volt ez, mint egyszerű udvarias nyilatkozat a felkérésről - nyilatkozta később Áder János.

Február 14-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a magyar államfőt, aki feleségével és kíséretével érkezett az audienciára. Áder János angolul köszöntötte a pápát, majd emlékeztetett arra a magyar mondatra, melyet ő is ismer: Isten éltesse! Ezt követően az apostoli palota könyvtárában félórás, szívélyes légkörű magánmegbeszélést tartottak, amelyen P. Vértesaljai László jezsuita tolmácsolt. Közös elkötelezettségként a teremtett világ védelméről, azon belül is hangsúlyosan a vízvédelemről esett szó, tekintettel a pápa most megjelent, Querida Amazonia – kezdetű apostoli buzdítására.

Áder János meghívta a pápát a szeptemberben tartandó nemzetközi eucharisztikus kongresszusra. A Szentatya jelezte, hogy nagyon szívesen jönne. Ezt százszázalékos elköteleződésnek nem lehet tekinteni, de több volt ez, mint egyszerű udvarias nyilatkozat a felkérésről – nyilatkozta később az elnök.

Áder János egy Zsolnay eozin szobrot ajándékozott a pápának, mely egy meditáló szerzetest ábrázol. Az alkotás 1908-ból való, Damkó József szobrászművész munkája. Az elnök elmondta a pápának, hogy előző nap megtekintette a Lateráni Bazilikában ugyanennek a művésznek egy másik alkotását. Az 1909-ben készült dombormű emléket állít II. Szilveszter pápának, aki elküldte a koronát Szent István magyar királynak. A pápa egy bronz plakettel viszonozta az ajándékot, mely a régi Szent Péter-bazilikát ábrázolja, illetve pápasága dokumentumait (továbbá a Béke Világnapi üzenetét és az Emberi Testvériségről szóló dokumentumot) adta át a magyar elnöknek, hozzátéve angolul: A békéért és az agresszió ellen.

A pápai audiencián, és az azt követő államtitkársági megbeszéléseken Áder János és Pietro Parolin bíboros államtitkár, valamint Miroslaw Wachowski prelátus, külügyi államtitkár helyettes között megelégedéssel nyugtázták a jó kétoldalú kapcsolatokat a Szentszék és Magyarország között. Emlékeztettek rá, hogy száz évre nyúlnak vissza a diplomáciai kapcsolatok, melyeket 30 éve újítottak meg. Kitértek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, melyet szeptemberben ünneplünk Budapesten. Ezen kívül tárgyaltak olyan kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról, mint a társadalmi igazságosság, a befogadás, a család előmozdítása, a teremtett világ védelme, továbbá Európa jelene és jövője - olvassuk a szentszéki közleményben.

Az elnöki kíséret tagjai között volt többek között Habsburg-Lotharingiai Eduárd, szentszéki magyar nagykövet, Érszegi Márk Aurél, a nagykövetség első beosztottja, Németh Norbert atya, a Pápai Magyar Intézet rektora. Áder János február 13-án délután díszvendégként részt vett Rómában, a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatainak évfordulóját ünneplő koncerten, ahol a budapesti Kodály Zoltán Kórusiskola Iubilate leánykara lépett fel, ifj. Sapszon Ferenc és Sapszon Borbála vezényletével. Beszédet mondott Habsburg-Lotharingiai Eduárd, illetve Mirosław Wachowski prelátus, a szentszéki államtitkárság külügyi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Áder János ezt megelőzően találkozott a Szuverén Máltai Lovagrend nagykancellárjával. Február 14-én délután pedig Sergio Mattarella olasz államfővel folytat tárgyalásokat.

Gedő Ágnes - Vatican News