Együttműködési megállapodást kötött a Katolikus Szeretetszolgálat és a Budapesti Szent Ferenc Kórház

Együttműködési megállapodást kötött a Katolikus Szeretetszolgálat és a Budapesti Szent Ferenc Kórház

2020. szeptember 30-án két katolikus fenntartású intézmény együttműködési megállapodást kötött. Céljuk egymás szakmai támogatásával közös projektek indítása, tevékenységük során a hatókörükben lévő szociális, illetve egészségügyi célcsoportok szükségleteinek minél magasabb szintű kiszolgálása, segítése.
Az együttműködés egyik fő pillére a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos hatékony közös munka, melynek célja a szociális intézményekben egy magasabb szintű védekezési protokoll a fertőzéssel szemben.
A járvány ellen a katolikus fenntartásban működő egészségügyi intézmény (Budapesti Szent Ferenc Kórház) segítségével az ugyancsak katolikus fenntartású, szociális intézményeket működtető fenntartó (Katolikus Szeretetszolgálat) a korábbi intézkedéseken felül további lépéseket is tesz. A Szent Ferenc Kórház járványügyi szaktudással rendelkező szakemberei áttekintik az egyes szociális intézmények kapcsolódó eljárásrendjeit, majd minden esetben az adott intézmény speciális kockázatait azonosítva tesznek javaslatokat a még biztonságosabb működésre.
A vizsgált területek közé tartozik a higiéniai protokollok felülvizsgálata, a vegyszerek megfelelő használata, és az egyes munkakörök járványügyi szempontból kockázatos tevékenységeinek azonosítása. Teszik ezt annak érdekében, hogy növeljék a rájuk bízottak és munkatársaik biztonságát.
A két intézmény később olyan további területeken is tervez együttműködést, mint az idősotthonok lakói számára szervezett kardio tanösvény-túrák szervezése, lebonyolítása a Kórház részéről, speciális diétás étkeztetés a Kórház által az idősotthonok számára, gyógyszer-és ápolásieszköz-beszerzések összehangolása, otthonápolási javaslatok és tréningek szervezése, betegirányítás korszerűsítése, egészségügyi szűrőcsomagok biztosítása az otthonok dolgozói számára.
A cél a speciális szaktudások kölcsönös kicserélése csakúgy, mint az erőforrások optimalizálása.

Budapest, 2020. szeptember 30.


Dr. Vajda Norbert
főigazgató
Katolikus Szeretetszolgálat   

Dr. Toldy-Schedel Emil
főigazgató
Budapesti Szent Ferenc Kórház