Idén 20. alkalommal került átadásra a Szent Erzsébet rózsája-díj

Huszadik, jubileumi alkalommal adja át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben Székely János szombathelyi megyéspüspök ajánlása alapján, Erős Klárát, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesét, valamit Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója javaslata alapján, Marie-Rose Pauwels asszonyt és John Van Mieghem urat az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatóit választották ki a testület tagjai. A díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 19-én, kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Erős Klára a körmendi karitász csoport vezetőjeként idejét és energiáját nem kímélve azon dolgozik, hogy a lehető legtöbbet segítsen embertársain.
Több mint húsz éve a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntes munkatársa, kezdetekben Szentgotthárdon dolgozott. A körmendi plébániai Karitász csoportot tizenegy éve alapította meg. A csoport Körmend város és a környező öt település rászorulóit látja el szükség szerint. Munkájában olyan társakat kapott maga mellé, akik jól ismerik a helyi családokat, időseket és a szükséget szenvedőket.
Segített megalapítani a csákánydoroszlói és a nádasdi plébániai karitászt, így naponta 40-50 családnak tudnak támogatást nyújtani a program keretében.
A Rába folyó kiáradásakor munkatársaival és plébános atyákkal fáradságot nem ismerve dolgoztak a gáton, valamint a segítők és a lakosság számára ételt, meleg teát osztottak.
A hét minden napján élelmiszert juttat el a rászorulóknak, amelyben a Magyar Élelmiszerbank segíti.
Tevékenyen részt vesz a helyi karitász csoport különböző rendezvényeinek, zarándoklatainak  szervezésében, lebonyolításában. Aktívan közreműködik az adományok felkutatásában és eljuttatásában a rászorulókhoz.
A 2017-ben induló cigánypasztorációs programok létrejöttében példát mutatva a munkatársaknak, kiemelkedő munkát végzett.
A tavalyi évtől a tevékenyen részt vesz a körmendi Család és Karrier Pont munkájában.
Különösen nagy odafigyeléssel támogatja az időseket és a betegeket. Lelkiismeretes és áldozatos munkájára mindig számítani lehet.

Marie-Rose Pauwels közel 32 éve elkötelezett támogatója és önkéntese az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonnak, amely a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik.
Marie-Rose a Sint-Niklaas-i Technis Instituut (Belgium) tanáraként 1987-től minden év tavaszán húsz-huszonöt fős diák csoporttal látogatott el az Otthonban két hetes szakmai gyakorlatra. Jelenlétük eredményeként minden gondozottra kétszer annyi törődés és szeretet jutott. Munkáját az Otthonban élő fiatalok érdekeinek rendelte alá, nemcsak a Magyarországon töltött két hétben, hanem egész év folyamán.
A gondosan előkészített gyakorlatok mellett adománygyűjtő munkája is példa értékű, amelyekkel mindig a feltárt hiányokat igyekszik enyhíteni. Évente kétszer küld kamionnyi adományokat az Otthon lakói számára.
Alternatív szülői adaptáló hálózatot szervezett Belgiumban az Intézményben élő, szülői, hozzátartozói kapcsolatokkal nem rendelkező fiatalok támogatására.
Marie-Rose 2017 októberéig a HOGENT Egyetem Főiskolai Kar Ortopedagógiai Szakának tanáraként tevékenykedett és az Otthon és a Főiskola között is kialakította az együttműködést. A hallgatók több hónapos szakmai gyakorlatukat töltik Ipolytölgyesen. De érkeznek önkéntes diákok Londerzeel-ből a katolikus Virgo Sapiens Iskolából. Emellett szponzorokat toboroz, karitatív szervezeteket nyer meg az Otthon tárgyi feltételeinek javítására.
Két saját gyermeke és egy unokája mellett Ipolytölgyesen még százötvenen várják, akik mind különleges helyet foglalnak el szívében. Az Otthonban végzett munkája három szóval foglalható össze: szív, tudás és elkötelezettség, amellyel közel harminckét éve szolgálja az itt élő fogyatékos emberek és az őket ellátó munkatársak ügyét.

John Van Mieghem katolikus családban nevelkedett, két gyermeke és öt unokája van. Felesége elvesztése után sokféle önkéntes munkában vesz részt szerte a világban.
Marie-Rose-zal együtt dolgozva a Sint-Niklaas-i Technis Instituut (Belgium) tanáraként 1987-től minden év tavaszán húsz-huszonöt fős diák csoporttal látogatott el az Otthonban két hetes szakmai gyakorlatra és együtt segítették képzésüket, fejlődésüket.
John nyugdíjba vonulása óta is évente legalább két alkalommal visszajár az Otthonba, szponzorokat toboroz, hogy a tárgyi feltételeinek javítására.
A Otthon 30 éves jubileumára egy könyv megjelenését kezdeményezte és támogatta, amely angolul és magyarul jelent meg, ezzel is elvitte az Otthon hírét a határainkon túlra. neki is köszönhető, hogy az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon nemzetközileg is elismert lett, így a magyar katolikus szemléletű szociális ellátás pozitív híre eljutott a világ több részére is.
Az Otthonban, több mint harminc éve végzett munkája, elkötelezettsége az itt élő közösség számára felbecsülhetetlen, hiszen bátorságot, hitet önt, nemcsak a sérült emberekbe, a hozzátartozóikba, hanem az itt dolgozókba is.

A díjátadó est bevételét a püspöki konferencia idén a bakonyszücsi Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona javára ajánlja fel, akik hálásan köszönnek minden nagylelkű támogatást!

Számlaszám: MKPK Titkársága CIB Bank Zrt. 11100104-90012347-10000001


                                                               A Szent Erzsébet rózsája-díj

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére „Szent Erzsébet rózsája” elnevezéssel 1999 decemberében díjat alapított az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására.

A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása.
A „Szent Erzsébet rózsája” díj 95 mm átmérőjű bronz érem, mely előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat található: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesül. A korábbi években Márk Gergely rózsanemesítő a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozta a díjazottaknak. Köszönhetően Godzsák Zoltánnénak, aki Szeged-Szőregen továbbra is termeszti és forgalmazza a Szent Erzsébet rózsáját, folytatódik a kiváló kertészmérnök által megkezdett hagyomány.
Szász Krisztián pékmester nagylelkű felajánlásának köszönhetően a díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyeret is átadhatjuk az idei kitüntetetteknek.
Hermann István a Szent Erzsébet rózsája-díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedik a díjazottaknak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabbak lesznek a kitüntetettek, a Magyar Katolikus Rádió könyv és CD válogatással ajándékozza meg a díjazottakat.

A díj átadására évente Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan, kulturális rendezvény keretében kerül sor.

Az elmúlt évek kitüntetettjei:
2018 – Horváth Kálmánné, Győri Egyházmegyei Karitász tagja
2017 – Kisfalusy M. Klavéria nővér, Kalocsai Iskolanővérek
2016 – Tamás Gyuláné, Pécsi Egyházmegyei Karitász tagja
2015 – Szóda Józsefné, az Esztergom-Budapesti Egyházmegyei Karitász tagja
2014 – Simon Sándorné, a Ferences Világi Rend tagja
2013 – Mészáros Gézáné, a kalocsai karitász önkéntes munkatársa
2012 – Nagy Lászlóné, a pusztadobosi plébániai karitászcsoport vezetője
2011 – Jáki Zoltánné, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász önkéntesként dolgozó vezetője
2010 – Soltész Mária, a szendrőládi cigányság felkarolásáért
2009 – Hajdó Györgyné Madaras Olga, a pusztaszabolcsi plébániai karitász önkéntese
2008 – Messné Mezey Klára, a pécsi székesegyház plébániáján működő Családért Csoport vezetője
2007 – Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete
2006 – Gombás Istvánné Fehér Anna, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan önzetlen tevékenységéért
2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai
2004 – Kurucz Béláné Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Szent István-plébániai karitászcsoport alapító tagja
2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa
2002 – Dr. Halász Tiborné, a Krízis-iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából
2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa
2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője