KATTÁRS és NEK családi nap a Margitszigeten

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szombati napján, 2021. szeptember 11-én, környékbeli és messze földről érkező családok látogattak ki a Margitszigetre. A NEK családi napja egyben a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvénye is volt, amelyet  a Családok Jézusban Közösség (CSJK)  és az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága szervezett.

A megjelenteket – akik között több főpásztor is jelen volt – Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, valamint a Gorove házaspár, László és Kriszta, a Családok Jézusban Közösség magyarországi szervezetének vezetői köszöntötték.

Székely János nagy örömmel és szeretettel köszöntötte a megjelenteket, külön is Herczegh Anitát, Áder János köztársasági elnök feleségét. A főpásztor személyes hangvételben kezdte beszédét. Szülei itt, a Margitszigeten döntötték el, hogy összeházasodnak. Séta közben, váratlanul kérte meg az édesapja az édesanyja kezét, aki hatalmas örömmel mondott igent. Ezután leültek egy padra, órákon keresztül beszélgettek, tervezték a jövőjüket. Életük talán leggyönyörűbb percei voltak ezek. Ezt követően amikor csak tehették, minden évben visszajöttek ide, leültek ugyanarra a padra, és egymást átkarolva adtak hálát az életükért, szerelmükért, családjukért. Székely Jánosnak és három testvérének az édesanyjuk többször elmondta: nem érti, hogy egyesek miért tekintenek úgy a házasságra, a családra, mint valami börtönre vagy kórházra. „Ő soha nem így látta a házasságot; jobban szerette édesapámat, mint saját magát, az ő örömének jobban örült, mint a saját maga örömének; és ez már az udvarlás legeleje óta így volt.”

A püspök kiemelte: a mai napon a házasságot, a családot ünnepeljük. Azt a titkot, amit Jézus nem korlátoz, amiből nem elvesz, hanem amihez hozzáad, amit gazdagít, megajándékoz. Krisztusban maga a valóság legmélye tárult fel. Isten és az ember titka, egy hatalmas, életadó forrás, ahogyan a kongresszus mottója is mondja: „Minden forrásom belőled fakad.” Krisztusban tárult fel az Isten titka, aki szeretet, önátadás, örök szülés és örök születés. Krisztus arra tanít minket, hogy szeretetre születtünk, hogy az életünket ajándékká tegyük. Akkor lesz valaki boldog, ha ajándékba adja az életét a másiknak.

Székely János idézte II. János Pált, aki 1978. október 22-én, pápai beiktatásán elmondott beszédében így fogalmazott: „Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok ki a kapukat Krisztus előtt! A társadalmi élet, a kultúra, a tudomány széles világának kapuit. Krisztus tudja, hogy mi lakik az emberben, egyedül ő tudja!” A szombathelyi főpásztor hozzátette: ne féljünk megnyitni a családunkat, a társadalmat Krisztus előtt! Az általa adott eszmény a házasságról nem börtön, hanem boldogság.

Az Eucharisztia hatalmas forrása a házasságnak, megtanít bennünket arra, hogy házasságban élni azt is jelenti: áldozni, hogy a társam oltár is, akin keresztül az életemet odaadom, ajándékká teszem.

A házastársak egy test, egy lélek, együtt dobban a szívük, ahogyan az áldozásban egyek vagyunk Krisztussal, az Ő testével, lelkével. Milyen fontos lenne, hogy a nyugati ember megértse: a szabadság nem önkény, nem a pillanatnyi szeszélyeink teljesítése. A szabadság természetes célja a jó, az érték. Az éppen hogy csak megfogant kicsi magzat az édesanyja szíve alatt, a magatehetetlen öreg ember, a sérült személy, mindannyian Isten remekművei vagyunk. Minden ember végtelen érték. A kereszténység megtermékenyítő forrás, melyből élet fakad, és addig van jövőnk, míg ebből táplálkozunk, életünket erre alapozzuk. Ez a forrás gazdagította olyan csodálatosan hazánkat, Európát és az egész világot. Legyen ez az eucharisztikus kongresszus egy döntés mindannyiunk számára, hogy még inkább, mint eddig, Krisztusra építsünk! Engedjük őt be a családunkba, a társadalom, az emberi élet minden területére! Krisztus az élet forrása a család és a társadalom számára, nem elvesz tőlünk, hanem gazdagít. Merítsünk bőségesen, örömmel ebből a forrásból! – biztatott Székely János.

A beszélgetősátorban rengetegen gyűltek össze, messze a sátron túl is sorakoztak az érdeklődők, és ez igaz volt minden más programra is. Hasznos tanácsokat kaphattunk ahhoz, hogy a mindennapokban hogyan tudnánk úgy élni, hogy jobban megvalósítsuk a teremtett világ védelmét. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára is. Az eszmecsere végén elhangzott: a roma szót betűszóként is értelmezhetnénk, akár így: „reményteli országban mindenki ajándék”. 

A párkapcsolatokról Guba Juditot és Imrét, valamint Gorove Krisztát és Lászlót, a Családok Jézusban Közösség vezetőit kérdezte Martí Zoltán a beszélgetősátorban. Kiemelték, hogy számos olyan program van, amely segíti a házaspárokat, például az „Ölelj át!” elnevezésű. Nagyon fontos, hogy tegyünk a kapcsolatunkért rászánt idővel, jó kommunikációval.

kiállítósátrak egyikében az államfő felesége, Herczegh Anita is jelen volt a Regőczi István Alapítvány részéről, melyet férjével közösen a koronavírus-járvány árváinak megsegítésére hoztak létre. 

A szigetre rengeteg szerzetes, szerzetesnő, tartományfőnök és pap látogatott ki, élmény volt a velük való találkozás. A gyerekek mindeközben remekül érezték magukat a rendezvényen, volt, aki ugrálóvárban hancúrozott, szabadulószobából kereste a kiutat, mások legóztak, kézműveskedtek, játszottak, sportoltak.

rendezvény záróünnepélyén Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a család megtartó szeretetközösség, ahova születünk, és ahonnan szeretnénk eltávozni a földi világból. Magyarország a család védőbástyája Európa-szerte és világszerte. A mai rendezvény az élő cáfolata annak a szólamnak, hogy a hagyományos családoknak már nincsen létjogosultsága. „Önökért kell dolgoznunk, de nemcsak a magyar kormánynak, hanem minden döntéshozónak. Önök jelentik számunkra a jövőt – fogalmazott a miniszterasszony. – Itt vagyunk, hogy dicsőítsük az Urat, és köszönetet mondjunk azért, hogy lehet szerető családunk.”

Mivel a családi nap a KATTÁRS rendezvénye is volt, a jövő évi rendezvény helyszínét Veres András, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke hirdette ki. Kifejezte örömét a mai nap sikere láttán. „A KATTÁRS-at azzal a szándékkal indítottuk útjára, hogy rávilágítsunk arra, hogy az élet minden területén ott van az Egyház, hiszen a hit nekünk nem egy ideológia, hanem a mindennapi élet. A mai napon is ez a szándék vezérelt minket kifejezetten a családokra koncentrálva. Bízom benne, hogy mindenki örömmel, lelkesedéssel jön a következő találkozóra is” – fogalmazta meg reményét a főpásztor. A püspöki konferencia döntése alapján a következő évi rendezvény Szegeden lesz.

Az MKPK elnöke átadta Az Egyház társadalmi tanításának konpendiumát Serfőző Leventének, a Szeged-Csanád Egyházmegye oktatási helynökének.

A rendezvény végén a színpad bal oldaláról indultak a családok a Kossuth térre a zászlót és a keresztet követve, több száz méteres menetben. „Amiről álmodtunk, amit reméltünk, az mind megvalósult. Hálásak vagyunk, hogy ennek részesei lehettünk, hogy az emberek boldogok, és vállalják, hogy a hit összetart minket” – mondta a Liszka házaspár, az esemény egyik főszervezője a családi napról elvonuló tömeg láttán hálatelt szívvel.

Forrás:  a Magyar Kurír két írása, 2021. szeptember 11.

Fotó: Merényi Zita